Bibliotek

Nordens största religionsvetenskapliga specialbibliotek

Donnerska institutets bibliotek inledde sin verksamhet redan år 1957 och är i dag Nordens största religionsvetenskapliga specialbibliotek. Biblioteket finns i Humanisticum (Dahlströmska palatset) på Biskopsgatan 13 i Åbo, i de vackra akademikvarteren. Biblioteket har öppet vardagar 12-16 (stängt i juli). Vår främsta kundkrets är studenter och forskare inom religionsvetenskap, men våra samlingar är öppna även för allmänheten.

Våra samlingar omfattar ca 90 000 volymer inom religionsvetenskapens alla områden. Vi har de mest centrala tidskrifterna i tryckt form och kan hjälpa dig hitta rätt bland de elektroniska resurserna. 

Månadens bok

Annina Holmberg & Olli Löytty, Ina ja Tito – Kohtauksia Collianderien taiteilijaliitosta, Helsinki: Kirjapaja, 2020

Ina ja Tito – Kohtauksia Collianderien taiteilijaliitosta är en mångbottnad bok om konstnären Ina Colliander (född Behrsen) och författaren Tito Colliander. Boken fokuserar på utvalda scener och perioder i deras liv och lyfter fram både motgångar och perioder av lycka i deras artistiska samverkan. Från ett religionsvetenskapligt perspektiv är de delar som berättar om Inas och Titos ortodoxa tro speciellt intressanta. Deras gemensamma liv blir en balansgång mellan konst, religion och dagligt bröd.

Boken känns aktuell på många sätt. Ina och Tito föddes båda i St. Petersburg och flydde undan den ryska revolutionen till Finland. Den första delen av boken beskriver på ett levande sätt hur Tito och hans familj flyr från Ryssland och de mentala sår som kriget förorsakar dem. Största delen av sina liv delar Ina och Tito en skräck för att vara hungrig. Boken berättar också om deras förmåga att röra sig över gränser mellan länder, kulturer och språk. På ett sätt för det fram den tes Olli Löytty förespråkar i sin omdiskuterade essäsamling Jäähyväiset kotimaiselle kirjallisuudelle (Teos 2021): vi borde lämna tanken på en finsk litteratur bakom oss och förvänta oss att litteratur (och konst) sällan är bunden till nationalitet. Att definiera Ina och Tito som finska konstnärer och författare är utmanande på grund av det sätt de hela tiden blandar språk och rör sig mellan länder och kulturer.

Nina Kokkinen