Bibliotek

Nordens största religionsvetenskapliga specialbibliotek

Donnerska institutets bibliotek inledde sin verksamhet redan år 1957 och är i dag Nordens största religionsvetenskapliga specialbibliotek. Biblioteket finns i Humanisticum (Dahlströmska palatset) på Biskopsgatan 13 i Åbo, i de vackra akademikvarteren. Biblioteket har öppet vardagar 12-16 (stängt i juli). Vår främsta kundkrets är studenter och forskare inom religionsvetenskap, men våra samlingar är öppna även för allmänheten.

Våra samlingar omfattar ca 90 000 volymer inom religionsvetenskapens alla områden. Vi har de mest centrala tidskrifterna i tryckt form och kan hjälpa dig hitta rätt bland de elektroniska resurserna. 

Månadens bok

Neuloosi, Tiina Mahlamäki, 2023, Kustannus Into.

Neuloosi – ”stickberoende” – är en självbiografisk och berättande faktabok om stickningens många dimensioner. Verket undersöker stickning ur flera olika perspektiv, bland annat feminism, generation, samhälle, klass och religion. Samtidigt beskriver verket författarens eget förhållande till stickning i olika skeden av livet.

För en religionsvetare är stickning ett lika relevant forskningsämne som vilken praktik som helst som innebär att handla i enlighet med värderingar, reflektera över etiska frågor, bygga identitet och gemenskap, respektera traditioner, bidra till sitt eget välbefinnande eller hjälpa andra.

Beroende på vilken betydelse stickaren ger sitt arbete kan stickning vara en religiös, andlig eller sekulär aktivitet. I alla tider har kvinnor samlats för att mötas och sticka. Det sågs som en religiös och kristen verksamhet, en del av missionsarbetet.

För dagens stickare kan stickning vara en andlig övning: mindfulnessövning eller mental yoga. Eller så kan det ses som en helt sekulär, välbefinnandehöjande hobby. Det lugnar, minskar stress och hjälper till att hantera depression eller ångest.

Neuloosi berättar om stickning på olika nivåer: det privata och det offentliga, det historiska och det samtida.

Tiina Mahlamäki