Nordens största religionsvetenskapliga specialbibliotek

Donnerska institutets bibliotek inledde sin verksamhet redan år 1957 och är i dag Nordens största religionsvetenskapliga specialbibliotek. Biblioteket finns i Humanisticum (Dahlströmska palatset) på Biskopsgatan 13 i Åbo, i de vackra akademikvarteren. Biblioteket har öppet vardagar 12-15 (stängt i juli). Vår främsta kundkrets är studenter och forskare inom religionsvetenskap, men våra samlingar är öppna även för allmänheten.

Våra samlingar omfattar ca 90 000 volymer inom religionsvetenskapens alla områden. Vi har de mest centrala tidskrifterna i tryckt form och kan hjälpa dig hitta rätt bland de elektroniska resurserna. 

Vill du låna?
Månadens bok

Women and Gender Issues in British Paganism, 1945–1990 av Shai Feraro

Studiet av esotericism och ockultism har tills nyligen varit både mansdominerat och mansfokuserat. Feminism har i sin tur ofta betraktats som ett sekulärt fenomen: ur genusvetenskaplig synvinkel brukar religiösa och andliga kvinnor inte ses som feminister. Det är emellertid möjligt att vara både religiös och feminist – och det här på många olika sätt. Ett sådant sätt utgörs av feministisk magi. Som ett intressant och betydelsefullt fenomen och som en uppmärksammad rörelse är den under stark framväxt även i Finland. Det viktigaste och mest synliga området för samtida feministisk magi och hedendom är wicca. I Shai Feraros utmärkta studie beskrivs förändringarna, kontinuiteterna och störningarna, liksom de viktigaste figurerna och mötesplatserna i brittisk hedendom och ”second wave” feminism efter andra världskriget. Studien bygger på genusvetenskap, kulturstudier, antropologi och religionsstudier och bidrar till dem alla. Det analyserade materialet är till stora delar nytt – bland annat intervjuer och personliga arkiv för utövare – och har inte studerats tidigare, så boken erbjuder mängder av ny information och insikter om sambandet mellan kön, feminism och modern hedendom, skriven i flytande prosa.

Tiina Mahlamäki