Nordens största religionsvetenskapliga specialbibliotek

Donnerska institutets bibliotek inledde sin verksamhet redan år 1957 och är i dag Nordens största religionsvetenskapliga specialbibliotek. Biblioteket finns i Humanisticum (Dahlströmska palatset) på Biskopsgatan 13 i Åbo, i de vackra akademikvarteren. Biblioteket har öppet vardagar 9-16 (stängt i juli). Vår främsta kundkrets är studenter och forskare inom religionsvetenskap, men våra samlingar är öppna även för allmänheten.

Våra samlingar omfattar ca 90 000 volymer inom religionsvetenskapens alla områden. Vi har de mest centrala tidskrifterna i tryckt form och kan hjälpa dig hitta rätt bland de elektroniska resurserna. 

Vill du låna?
Månadens bok

Kim Östman skildrar i sin nya bok Mormonit, historia, oppi ja elämä på ett levande sätt mormonernas vardag med dess regler och praxis. Många av oss i Finland tänker på mormoner som unga män som rör sig i par med liknande kläder och ryggsäckar. Deras missionsarbete är en synlig del av mormonismen, men det verkar finnas många fler nyanser att beakta i deras religion. Hur anpassar de spridandet av budskapet och diskussionen om trosfrågor till dagens samhälle? Hurdant är de unga missionärers liv, vad är tillåtet, vad är förbjudet? Hur ser de på månggifte, vad erbjuder livsstilen dem, vad tilltalar i dagens mormonism och vad karakteriseras den av?

 

Joakim Alander, bibliotekarie