Gnosis reser till Indien

Den femte februari gav sig Gnosis iväg på en efterlängtad två veckor lång resa till Indien. Där skulle vi få uppleva en massa lärorika och roliga saker. Sammanlagt var vi tio studeranden och en lärare som åkte iväg. Gnosis är ämnesföreningen för religionsvetenskap vid Åbo Akademi. Målet med vår resa till Indien var att studera och uppleva religion en aning närmare än med en bok i handen på föreläsningar.

Huvudstaden New Delhi

Resan började i huvudstaden New Delhi. I Delhi besökte Gnosis Jama Masjid, huvudmoskén i Old Delhi. Moskén färdigställdes år 1656 och är idag en av de största och mest välkända moskéerna i Indien. Vi besökte även Sikh samfundet Gurdwara Sis Ganj och Digambar Jain Lal, ett av de äldsta och välkändaste jainistiska templen i Indien. Besöken till de olika religiösa samfunden fortsatte med Nizamuddin Auliya Dargah, som är ett sufi-komplex i New Delhi. Komplexet är välkänt för dess Qawwali, vilket är en form av sufi islamsk andaktsång.

Gnosis besökte även Taj Mahal i Agra, som är ett av UNESCO:s världsarv. Även om Taj Mahal inte är menat att vara en religiös plats, eftersom kejsaren Shah Jahan lät bygga den till minnet av sin avlidna fru, är platsen populär för den muslimska befolkningen. Bredvid Taj Mahal lät kejsaren bygga en moské.

Efter tre händelserika dagar tog vi sikte mot Vrindavan, en stad känd för hinduisk Krishna-dyrkan och för sina lustiga apor.

Gnosis framför Taj Mahal 7.2.2024. Fotot är taget av vår guide.

Vrindavan – staden fylld av apor

Efter en spännande första bussresa i Indien – den indiska trafiken skiljer sig en del från den finländska – anlände vi till Vrindavan. Staden är en helig plats inom hinduismen, eftersom guden Vishnus avatar, Krishna, växte upp där. Vi besökte ISKCON-templet, där vi fick uppleva Krishna-dyrkan genom recitation och meditation. Ett betydande besök i Vrindavan var också till sanskritarkivet, Vrindavan Research Institute, där man bland annat förvarar och forskar i sanskrittexter som kan vara mer än 500 år gamla. Det var en mycket lärorik upplevelse för våra studier i hinduism, då vi fick uppleva allt på verkligt nära håll.

Guden Shiva är en av de kändaste gudarna inom hinduismen och är central för hinduerna i Varanasi. Runt om i staden finns det små altare för de olika hinduiska gudarna, men mest såg man altare för Shiva. I Varanasi besökte Gnosis några av de 84 ghaterna – trappor ner till Ganges-floden – bland annat Harishchandra vilket är känt som en kremeringsplats. Vi fick även möjligheten att se den kända puja-ceremonin för den heliga floden Ganges.

Bodh Gaya är en välkänd pilgrimsort för buddhister, på grund av att Buddha nådde upplysning i den här staden. Mera specifikt lär det här ha skett under Bodhi-trädet, som ligger bredvid Mahabodhi-templet. Vi besökte templet på kvällen, då var det upplyst med olikfärgade ledlampor. I Bodh Gaya besökte Gnosis även andra buddhistiska kloster och tempel, bland annat Tibetan Temple, The Royal Bhutanese Monastery och Wat Thai Buddhagaya Temple. Vi besökte även den enorma Buddha-statyn.

Gnosis i Bodh Gaya, besök till det tibetanska templet. Foto: Sofie Lehtovaara.

Kolkata och en internationell konferens

Kolkata var under kolonialtiden – 1700–1912 – Indiens huvudstad. Namnet på staden kommer från det bengaliska ordet kalikshetra, vilket betyder Kali-gudinnans land. Alltså är Kali-dyrkan centralt i staden Kolkata och därför besökte Gnosis både Kali Ghat-templet och Dakshineswar. Under vårt besök i staden firade lokala hinduer Saraswati, gudinnan för kunskap, visdom och lärdom. Vi fick delta i olika Saraswati puja-ceremonier med våra värdfamiljer. Efter att ha lärt oss enormt mycket om de olika indiska religionerna, bestämde vi oss att även besöka något som är mer bekant för oss finländare, den kristna anglikanska St. John’s Church.

I Kolkata deltog Gnosis även i konferensen The International Conference of Religion, Culture and Society In the 21st Century. Konferensen organiserades av Adamas University, Department of Sociology och vår lärare, Dr. Måns Broo, hade äran att vara huvudtalare på konferensen. Vi studerande skulle även presentera korta tal om Finlands kultur och religioner. Våra presentationer handlade bland annat om Finlands moskéer, den protestantiska kyrkan, Kalevala och studielivet i Finland.

Lek med lokala barn i Kalkutta. Foto: Karolina Skogström

En oförglömlig resa

Den här resan till Indien var en exceptionell möjlighet för Gnosis att fördjupa sig i studiet av olika religioner och kulturer på en direkt och interaktiv nivå. Genom att besöka heliga platser, delta i ceremonier och interagera med lokalbefolkningen fick vi en unik inblick i Indiens rika religiösa mångfald och kulturella arv. Den här erfarenheten kommer säkerligen att berika våra framtida studier och bidra till en djupare förståelse för religionens roll i samhället, både i Indien och globalt. Vi är tacksamma för den kunskap och de minnen som resan har gett oss och vi ser fram emot att fortsätta vår utforskning av religionens värld.

Vi vill speciellt tacka Donnerska institutet för att ha möjliggjort allt detta för oss, det blev en lärorik och upplevelserik, men framförallt en oförglömlig, resa för Gnosis.

Bea Lindberg och Sofie Lehtovaara – Gnosis resegrupp