
Den medicinska spärren
Den medicinska spärren: Smitta och gränsarbete i skuggan av Förintelsen av Britta Zetterström Geschwind, Markus Idvall och Fredrik Nilsson. Makadam Förlag, 2023.
Den medicinska spärren är den första systematiska studien av UNRRA-aktionen som innebar att drygt 9 000 överlevande evakuerades från Bergen-Belsen till Sverige sommaren 1945. Aktionen var den första storskaliga, internationella humanitära insatsen efter kriget. I boken undersöks den medicinska spärr som svenska myndigheter etablerade i syfte att förhindra epidemier från att föras in i landet med de överlevande.
Läsaren får följa läkares, sjuksköterskors och kuratorers vardagliga arbete som bland annat omfattade närgångna kroppsliga undersökningar, DDT-behandlingar samt kontroller av de överlevandes sexuella hälsa. Behandlingarna inleddes i Swedish Transit Hospital i Lübeck och fortsatte på mottagningsstationer, karantäner, beredskapssjukhus och förläggningar runt om i Sverige. Även om författarna huvudsakligen belyser den svenska personalens arbete så betraktas inte de överlevande som passiva offer. Boken visar att överlevande i varierande utsträckning utvecklade taktiker som i en del fall utmanade läkarnas, sjuksystrarnas och kuratorernas möjlighet att styra arbetet.
Materialet består bland annat av officiella dokument och korrespondens från svenska och brittiska myndigheter samt UNRRA, men även dagböcker, brev, minnesberättelser och dags- respektive kvällspress används. Utöver detta bidrar fotografier till en fördjupad bild av det medicinska gränsarbetet.
Boken består av tre delar. I del 1 fokuseras arbetet i Swedish Transit Hospital i Lübeck. I del 2 behandlas arbetet i mottagningsstationer, karantäner och beredskapssjukhus runt om i landet. I del 3 riktas uppmärksamheten mot lägerförläggningar, med fokus på hur de överlevandes sexualitet, sexuella hälsa och moral blev föremål för åtgärder från svenska myndigheter.
Fredrik Nilsson