Ihågkom oss till liv

Ihågkom oss till liv av Joanna Rubin Dranger. Stockholm: Albert Bonniers förlag, 2022.

Joanna Rubin Drangers grafiska roman Ihågkom oss till liv tilldelades Nordiska rådets litteraturpris strax före jul ifjol. Det här är en mastodont till berättelse: 420 sidor i storformat, 1,6 kg vackert formulerad text och bild. Hennes bok är både ett forskningsprojekt, en skönlitterär skildring och en biografisk dokumentärroman, en subjektiv berättelse med historisk-analytisk bärkraft. Det är en grafisk roman, en historisk berättelse, en skrivardagbok och en själv- eller släktbiografi där berättarjagets personliga liv och vardag i dagens Stockholm knyts samman med världshistorien och dagens politiska utmaningar.

Berättelsen har också en tydligt utskriven och fängslande metanivå: de detaljerade berättelserna om vad som hände Rubin Drangers judiska släktingar före och under andra världskriget i Sverige, Norge och Östeuropa varvas med scener där författaren själv blir synlig, hon promenerar i parken med en vän och funderar på vad som berättigar henne att skriva den här historien: vad spelar det för roll längre, kommer någon att vara intresserad? Vill jag ens veta allt det jag får reda på …? Och hon ligger vaken på natten och ältar tankar om morfars syster som blev kvar i Polen med sin lilla son och inte kunde skydda honom då nazisterna kom. Jag skulle inte heller kunna skydda mina barn, tänker hon.

Rubin Dranger använder fotografi, teckning, akvarell och text, och det hela blir en överväldigande och drabbande berättelse som är både fiktiv och faktisk.