
Researching Global Religious Landscapes
Researching Global Religious Landscapes: A Methodology between Universalism and Particularism, redigerad av Peter Nynäs, Ruth Illman, Nurit Novis-Deutsch and Rafael Fernández-Hart, Equinox, 2024
Förra månaden markerade en viktig milstolpe i och med publiceringen av Researching Global Religious Landscapes. Denna volym utgör en central punkt i tillämpningen av Q-metodologi inom forskning om religion, enligt det ramverk som utformats av professor David Wulff. Projektet, som ursprungligen genomfördes i samarbete med Dr Mika Lassander, nu utvecklingschef vid Statistikcentralen, har lett till flera projekt och publikationer som finansierats av externa aktörer. Av särskild betydelse är den tidigare volymen The Diversity Of Worldviews Among Young Adults (red. Nynäs et al., Springer 2022), som presenterar viktiga insikter från vår undersökning av samtida religiösa, andliga och sekulära perspektiv i 12 länder över hela världen.
I samarbete med Dr. Ruth Illman, Dr. Nurit Novis-Deutsch och Dr. Rafael Fernández-Hart, publicerades Researching Global Religious Landscapes: A Methodology between Universalism and Particularism av Equinox 2024. Denna volym avslutar officiellt mitt projekt ”Young Adults and Religion in a Global Perspective: A Cross-cultural, Comparative and Mixed‐method Study of Religious Subjectivities and Values in their Context” (YARG). Projektet understöddes av Stiftelsen för Åbo Akademi och Finlands Akademi och var en spetsforskningsenhet vid Åbo Akademi (2015–2021).
I huvudsak behandlar denna nya volym den övergripande forskningsfrågan: Vilka metodologiska och teoretiska implikationer framträder från våra resultat när det gäller konceptualiseringen av samtida religion? Med utgångspunkt i vårt bredare intresse inom YARG att konfrontera utmaningarna med global och tvärkulturell religiös forskning bortom eurocentriska perspektiv och världsreligionsparadigmet, utforskar boken specifikt den metodologiska frågan: ”Hur bör forskare navigera konceptuellt inom ett globalt landskap av religiösa och sekulära världsbilder?”
Snarare än att ge ett definitivt svar på denna ambitiösa fråga, betonar boken nödvändigheten av att återkomma till denna undersökning på en kontinuerlig basis inom religionsvetenskapen. Metodologier påverkas till sin natur av våra världsbilder och ontologier och kan därför komma att ändras. Icke desto mindre genomsyrar denna fråga alla nio kapitlen på olika sätt, och täcker olika ämnen som identiteter, värderingar, mångfald, översättning, förutom den komplexitet som kännetecknar konfigurationerna av det religiösa, det sekulära och det andliga idag.
Å ena sidan understryker vi i denna bok på ett allmänt plan både det problematiska i att betrakta religion som universellt tillämpningsbar, och å andra sidan de begränsningar som är förknippade med att närma sig religion enbart inom kontextuella, särskilda ramar. Som kontrast föreslår vi möjligheten till ett pragmatiskt tillvägagångssätt som överskrider dikotomier och omfattar en pluralistisk och anpassningsbar metodologisk hållning, inspirerad av Michael Lambeks artikel i Numen (2014). Som ett alternativ förespråkar vi en känslig konceptuell och metodologisk verktygslåda för att navigera i den sammankopplade världen av religiösa och sekulära världsbilder. Skulle ett ämne som studiet av livsåskådningar (study of lifeviews), som konstitueras av religionsvetenskapens metodologiska rikedom, vara bättre rustat för detta?
Vårt utforskande i skärningspunkten mellan Q-metodologi och metodologiska fördomar inom religionsvetenskapen är en pågående strävan. I vår nyinrättade spetsforskningsenhet – RELEX: Religion and Social Exclusion: A Cross-Cultural Approach and New Methodology – undersöker vi samspelet mellan social exkludering och religion på en tvärkulturell skala, med fokus på att utveckla systematiska och tillförlitliga metoder. Än en gång är metodologisk utveckling centralt i våra strävanden.
Peter Nynäs